Register za domeno .si vas vabi na praznovanje petindvajsetletnice obstoja nacionalne domene .si. V letu 1992 smo vpisali vrhnjo domeno v korenski strežnik in s tem v svetovni splet priklopili slovenska spletna mesta.

V torek, desetega oktobra vas bosta v Cekinovem gradu v Tivoliju ob 17h najprej pozdravila vodja registra nacionalne domene .si Barbara Povše in predsednik združenja evropskih registrov domen Peter Van Roste, nato pa bomo o prihodnjih izzivih interneta razmišljali z gosti okrogle mize:

  • Katja Ošljak Koren, Codeweek.eu
  • Živa Zupan, Ljubljana Digital media Laboratory (Ljudmila)
  • Boštjan Špetič, Zemanta
  • Matjaž Ropret, Tehnozvezdje

in moderatorjem Lenartom Kučićem.

Po okrogli mizi bo direktor javnega zavoda ARNES, Marko Bonač otvoril umetniško razstavo 25 let domene .si, sledil bo koncert skupine Sounds of Slovenia. Udeležba je mogoča brez prijav, sedišča so omejena.

 

V sredo, enajstega oktobra ob 15h pa bo predsednik združenja evropskih registrov domen Peter Van Roste na pravni fakulteti v Ljubljani predaval na temo blokiranja spletnih vsebin in vloge registrarjev.

Udeleženci bodo tekom predavanja seznanjeni z osnovnimi tehničnimi vidiki delovanja interneta. Predstavljene bodo osnove sistema domenskih imen (ang. Domain Name System ali DNS) in druge “plasti” interneta (ISP-ji, IP naslovi). Razumevanje le-tega je nujno za sprejemanje tehnično izvedljivih, učinkovitih, sorazmernih in smiselnih ukrepov s ciljem zagotavljanja varstva podatkov, zasebnosti, nadzora nad vsebino in varovanja drugih temeljnih pravic na internetu.

Ker je na tem področju tudi v Sloveniji veliko pravne nedorečenosti, hkrati pa vedno večje število lokalnih in mednarodnih incidentov, bo predavanje zanimivo tako za snovalce strategij in konceptov na tem področju kot tudi za registrarje in druge praktike.

Brezplačne informativne prijave zbiramo na naslovu ipp.pf@pf.uni-lj.si.