Nacionalni register že četrt stoletja zagotavlja stabilno, varno, neprekinjeno in zanesljivo delovanje na svetovnem spletu.

Uvodoma je povezovalka dogodka Maruša Kerec na oder povabila Sounds of Slovenia v duo izvedbi, prisotni pa smo bili priča zvokom, kjer hkrati resonira ljudsko izročilo in sodobnost.

Vodja registra za .si Barbara Povše Golob je v pozdravnem govoru poudarila odgovorno in nevidno naravo upravljavca DNS strežnika, ki je neopazen, dokler vse deluje, kakršenkoli izpad pa bi imel neizmerljive posledice za slovenski internet.

Obletnico smo obeležili z okroglo mizo na Cekinovem gradu, kjer so sodelujoči razpravljali o izzivih interneta, digitalni pismenosti in pionirskem duhu Slovenije na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Sogovorniki so se strinjali, da je internet vseprisoten, a da se je treba zavedati izzivov spletne zasebnosti, razumevanja delovanja tehnologije, ki poganja svetovni splet ter funkcionalnega učenja principov uporabe, ki mora temeljiti na opravljanju nalog, ne pa na poznavanju tehnologij brez uporabne vrednosti. Hkrati so opozorili na vedno večji izziv spletne cenzure in internetnega fevdalizma ter na prepočasno prilagajanje države v informacijski dobi.

O pomenu lokalnih registrov za državo in internet je spregovoril generalni direktor združenja evropskih registrov Peter Van Roste, direktor Arnesa Marko Bonač pa nas je povedel v čase, ko so k nam prihajali strokovnjaki in si študirali delovanje naša povezava v internet, ki je bila v drugih državah še v povojih.

V medijih:

 

Matjaž Ropret, Katja Ošljak Koren, Lenart J. Kučič, Boštjan Špetič, Živa Zupan

Okrogla miza: Matjaž Ropret, Katja Ošljak Koren, Lenart J. Kučič, Boštjan Špetič, Živa Zupan

Sounds of Slovenia

Sounds of Slovenia

Marko Bonač in Barbara Povše Golob

Direktor Arnesa Marko Bonač in vodja registra Barbara Povše.