1. februarja 2019 bodo največji proizvajalci DNS programske opreme Bind, Unbound, PowerDNS in Knot DNS, objavili nove različice DNS rekurzivne programske opreme brez začasnih popravkov. Začasni popravki odstopajo od standarda in so odziv za napačno obnašanje DNS strežnikov. V kolikor ne pride do posodobitve programske opreme lahko, da domene ne bodo več dosegljive ali bodo delovale počasi.

Napačno obnašanje, ki ni v skladu z EDNS standardom (RFC2671, RFC6891), vključuje preseganje časovnih omejitev za odgovor, nepravilno preklapljanje bitov, zamude pri odgovoru itd.

EDNS standard omogoča številne izboljšave in funkcionalnosti DNSSEC, piškotke, geolokacijo in druge varnostne razširitve.

Zaradi omenjenih razlogov proizvajalci DNS programske opreme in ponudniki DNS storitev (Cloudflare, Google itn.) omogočajo vsem zainteresiranim, da preverijo svojo domeno na:
https://dnsflagday.net/

Domeno lahko preverite tudi na spletni strani ISC-a. Njihovo orodje dodatno pokaže uspešno opravljene teste in napako ob neustreznem oz. nepričakovanem odgovoru. Poleg spletnega preverjanja lahko na spodnji povezavi najdete tudi primere za preverjanje preko ukazne vrstice:
https://ednscomp.isc.org/

Za pregled .si cone smo uporabili orodje, ki ga je pripravil register češke vrhnje domene. Orodje je primerno za pregled celotnih con in ne posameznih domen. Dostopno je na povezavi:
https://gitlab.labs.nic.cz/knot/edns-zone-scanner/

Rezultati testiranja .si cone kažejo, da je trenutno 534 domen v nevarnosti, da po 1. februarju 2019 ne bodo več dosegljive ali bodo delovale počasi. V kolikor ugotovite, da je vaša domena med njimi, se za pojasnila lahko obrnete na: dns@register.si ali kontaktirate izbranega registrarja.