Netko kipec

V četrtek, 4. aprila 2019 se je v prestolnici odvil dogodek Netko. Dogodek velja za simbol spletne odličnosti, saj se omenjeno nagrado podeli najboljšim spletnim stranem, ki živijo na nacionalni domeni .si. 

Letos je Netko praznoval 20. obletnico. Organizator tekmovanja in dogodka je bil tokrat Register.si, ki je s pomočjo partnerjev poskrbel za svežo grafično podobo znamke, postavil drugačna pravila tekmovanja, predstavil nove člane strokovne žirije ter pripravil izjemno zanimiv program z aktualnimi tematikami.

Urban Cvek je spregovoril o influencerjih, t.j. vplivnežih, ki vse bolj stopajo v ospredje digitalnega marketinga in komuniciranja na družbenih omrežjih tudi v Sloveniji. Žiga Artač je kot predstavnik nagrajenega startupa leta 2018, Beeping, razložil funkcionalnosti spletne platforme, ki so jo osnovali. Podrobneje je razložil specifiko pristopa k optimizaciji procesov platforme s pomočjo analitike podatkov. Ali je danes internet za uporabnika sploh še varen in kako ozaveščati uporabnike interneta? O tej pereči tematiki je spregovoril Gorazd Božič, vodja SI-CERTA. Jože Robežnik pa je kot glavni obraz video vodičev Varni na internetu prikazal proces ustvarjanja in komuniciranja skozi video vsebine, ki na preprost a zanimiv način opozarjajo ali poučijo uporabnike interneta kako (p)ostati varen v digitalnem svetu.

Sledila je podelitev nagrad. Letošnje nagrade so imele težo, in to dobesedno. Nagrado v obliki črke N je zasnoval oblikovalec Robert Križmančič. Ta 12 cm visoka betonska kocka tehta natanko 4 kg in ima simbolni pomen – ponazarja težo najboljših digitalnih projektov. Sama oblika in material nagrade – beton – pa opozarjata na tisto več, kar so tudi nagrajenci s svojimi projekti predstavili na Netko tekmovanju: izjemno kreativnost, inovativnost, drugačnost, tudi drznost.

Nagrade so bile podeljene v osmih kategorijah. Podeljeni sta bili tudi posebni nagradi za najboljši Netko projekt – to je projekt, ki je dosegel največje absolutno število točk- in najboljšega Netko izvajalca – to je izvajalec, ki je prejel najvišji seštevek točk projektov, ki so bili uvrščeni med finaliste. Projekte je ocenjevalo 18 žirantov na treh področjih: vsebinski zasnovi, grafičnem oblikovanju in uporabniški izkušnji ter tehnični dovršenosti.

Kdo so nagrajenci Netko 2019?

Seznam vseh finalistov (trije projekti z najvišjim številom točk v posamezni kategoriji) je objavljen na Netko strani.

V čem se Netko razlikuje od drugih tekmovanj v digitalnem svetu?

Na spletu je zrastel bogat ekosistem spletnih projektov, ki si zaslužijo širšo prepoznavnost. S to nagrado se komunicira slovenska spletna identiteta, podpira se domače spletne projekte, razvoj, ustvarjalnost in domiselnost ustvarjalcev ter hkrati spodbuja uporaba nacionalne domene .SI. 

Netko tako ponuja edinstveno priložnost, da združimo pod isto streho najboljše domače projekte, da povežemo ustvarjalne ljudi in  da se zahvalimo vsem, ki zaupajo domeni .SI.

Naslednje tekmovanje Netko se bo odvilo v januarju 2020, dogodek pa se bo zgodil natanko čez eno leto, 4. aprila 2020.

Več o Netku je dostopno na spletni strani www.netko.si, za novinarska vprašanja pa smo na voljo na naslovu netko@register.si.