Skoči na vsebino

Izjava o zasebnosti

Na Registru.si spoštujemo vašo zasebnost, zato pri obdelavi vaših osebnih in drugih podatkov vselej ravnamo skrbno in v skladu z veljavnimi predpisi o varstvu osebnih podatkov.

V nadaljevanju izjave vam bomo pojasnili:

 • katere osebne podatke obdelujemo, če registrirate domeno .si in kako jih uporabljamo;
 • kako skrbimo za vaše osebne podatke, ko obiščete našo spletno stran;
 • kakšne so vaše pravice do zasebnosti in o tem, kako vas varuje zakon.

Da pa boste bolje razumeli, kako varujemo vaše podatke, vas vabimo, da preberete tudi Splošne pogoje za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si (v nadaljevanju: »splošni pogoji«) in Pravilnik o varstvu osebnih podatkov.

Kdo bo upravljal z vašimi podatki?

Upravljavec zbirke osebnih podatkov je Register.si, ki deluje pod okriljem Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – ARNES, s sedežem na naslovu Tehnološki park 18, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: »Register .si«).

Kontakti pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov

V primeru vprašanj v zvezi z varstvom vaših osebnih podatkov ali če bi želeli uveljavljati katerokoli pravico v zvezi z vašimi osebnimi podatki, nas kontaktirajte na naslov info@register.si ali se obrnite neposredno na pooblaščeno osebo za varstvo podatkov pri ARNES na naslovu dpo@arnes.si.

Katere vaše osebne podatke obdelujemo, na kakšen način jih pridobivamo in na kateri pravni podlagi jih obdelujemo?

Register .si na različne načine pridobiva določene informacije, ki omogočajo posredno ali neposredno določitev posameznika (osebne podatke). Vaše osebne podatke zberemo:

 • bodisi tekom postopka registracije .si domen prek naših registrarjev, ki imajo z nami sklenjeno pogodbo o sodelovanju pri registraciji .si domen,
 • bodisi nam jih prostovoljno zagotovite po pošti, po elektronski pošti, po telefonu ali kako drugače, ko nas kontaktirate, da preverimo vaše registracijske podatke;
 • prav tako vaše osebne podatke pridobivamo z uporabo piškotkov ali druge tehnologije, s katero spremljamo obiskovalce naše spletne strani.

Posebnih vrst osebnih podatkov (ki vključujejo podrobnosti o rasi ali etičnem poreklu, političnem mnenju, verskem ali filozofskem prepričanju, spolnem življenju, spolni usmerjenosti, članstvu v sindikatu, podatke o zdravstvenih in genetskih ter biometričnih podatkih) ne zbiramo. Prav tako ne zbiramo nobenih informacij o kazenskih obsodbah in kaznivih dejanjih.

Zbiranje in obdelava osebnih podatkov nosilcev domen .si

Osebne podatke nosilcev domen .si zberemo tekom postopka registracije domen prek naših registrarjev, ki imajo z nami sklenjeno pogodbo o sodelovanju pri registraciji domen. Vabimo vas, da v zvezi s tem preberete tudi naše splošne pogoje.

Katere osebne podatke obdelujemo, če ste nosilec domene .si?

V želji, da bi vam zagotovili dobre storitve in jih, kjer je to mogoče, še izboljšali, lahko obdelujemo (zbiramo, uporabljamo, shranjujemo, razkrijemo s posredovanjem) vaše naslednje osebne in druge podatke:

 • ime, priimek, naslov stalnega prebivališča, če je nosilec posameznik;
 • firmo/naziv in sedež, če je nosilec organizacija;
 • naslov elektronske pošte nosilca (kontaktni elektronski naslov);
 • telefonsko številko ali številko faksa nosilca;
 • podatke o tehnični kontaktni osebi (ime, priimek, elektronski naslov, naslov, telefonsko številko ali številko faksa).

Pomembno je, da so vaši podatki točni, pravilni in ažurni ves čas registracije, zato vas prosimo, da o morebitni spremembi vaših podatkov o tem obvestite vašega registrarja.

Za katere namene obdelujemo vaše osebne podatke, če ste nosilec domene .si?

Zbrane osebne podatke obdelujemo za različne namene:

 • za nemoteno opravljanje dejavnosti Registra.si moramo v zvezi z upravljanjem sistema domenskih imen pod vrhnjo domeno .si zbrati nekaj osebnih podatkov, ki se nanašajo na vašo domeno;
 • z namenom zagotavljanja preglednosti in stabilnosti delovanja domenskega sistema pod .si moramo vzdrževati popolno in točno zbirko podatkov o vseh registriranih .si domenah, s čimer pripomoremo tudi k oblikovanju in vzdrževanju zaupanja vrednega in varnejšega internetnega okolja;
 • da vas lahko identificiramo in se z vami neposredno povežemo glede registracije .si domene, če in ko je to potrebno;
 • za izvajanje pogodbe, če ste nosilec .si domene.

Na kateri pravni podlagi obdelujemo vaše osebne podatke, če ste nosilec domene .si?

Vaše osebne podatke, ki jih obdelujemo, potrebujemo za izvajanje vaše pogodbe ali za zaščito naših zakonitih interesov.

Če ste nosilec .si domene, vaše osebne podatke pridobimo od registrarja, s katerim ste se dogovorili za registracijo domene. S trenutkom, ko je vaša domena registrirana, ste kot nosilec domene sprejeli naše splošne pogoje kot zavezujoče in z nami vstopili v pogodbeno pravno razmerje (nosilec in Register.si preko splošnih pogojev skleneta pogodbo). Od registrarja posredovane podatke potrebujemo za izvajanje omenjene pogodbe (točka 6(1)(b) Splošne uredbe o varstvu podatkov).

Nekatere izmed teh podatkov (za fizične osebe je to zgolj kontaktni elektronski naslov) objavljamo v javno dostopni podatkovni bazi, povezani s protokolom WHOIS, ki vsakomur omogoča, da z vnosom vaše domene poišče vaše podatke (za fizične osebe je to zgolj kontaktni elektronski naslov), podatke o vaši domeni, tehničnem kontaktu in registrarju. Pravna podlaga za objavo osebnih podatkov v tem primeru je zaščita zakonitih interesov (točka 6(1)(f) Splošne uredbe o varstvu podatkov), zlasti z vidika zaščite pravic tretjih oseb, ki se jim omogoči vzpostavitev stika z vami kot nosilcem domene .si, zagotavljanja večje varnosti zaradi podajanja informacij o tehničnem kontaktu za primere odpravljanja tehničnih težav v zvezi z vašo domeno in preprečevanja zlonamernih registracij (domen, ki se registrirajo z namenom objave nezakonitih spletnih vsebin).

Katere tretje osebe (razen Registra.si) uporabljajo osebne podatke, zbrane ob registraciji domene .si?

Vaše osebne podatke bomo uporabljali izključno za navedene namene, razkrili in posredovali pa jih bomo tretjim osebam samo, če boste za posredovanje podatkov podali izrecno in nedvoumno privolitev v dogovorjeni obliko komuniciranja. Poleg tega bomo vaše osebne podatke razkrili, kadar nas k temu obvezujejo naši splošni pogoji ali druge zakonske obveznosti.

Od vseh tretjih oseb zahtevamo, da spoštujejo varnost vaših osebnih podatkov in da ravnajo v skladu z zakonom.

Več o postopku razkritja podatkov si lahko preberete tukaj.

Zbiranje in obdelava osebnih podatkov ob obisku spletne strani Register .si

Pri obisku spletne strani brez privolitve za namestitev analitičnih piškotkov Google Analytics

Ko obiščete spletno stran, vendar ne privolite v namestitev analitičnih piškotkov Google Analytics, se na spletnem strežniku, v obliki strežniških datotek, zabeležijo podatki o vašem obisku: datum in čas obiska, podrobnosti o http poizvedbi, številka IP vaše naprave, ipd.

Tako zbrani podatki se obdelujejo za namen zagotavljanja varnosti omrežja in informacij, t.j zmožnosti omrežja ali informacijskega sistema, da na določeni ravni zaupanja prepreči slučajne dogodke ali nezakonita ali zlonamerna dejanja, ki ogrožajo dostopnost, avtentičnost, celovitost in zaupnost shranjenih ali prenesenih osebnih podatkov. Takšna obdelava je potrebna za opravljanje naloge v javnem interesu ali pri izvajanju javne oblasti, dodeljene upravljavcu (točka 6(1)(e) Splošne uredbe o varstvu podatkov).

Tako zbrani podatki se hranijo 90 dni od obiska spletne strani in se ne posredujejo drugim uporabnikom, saj spletna stran gostuje na strežniški infrastrukturi Javnega zavoda Arnes.

Čeprav niste privolili v namestitev analitičnih piškotkov, se na vašo napravo shranijo piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletnega mesta. Podrobnejša pojasnila boste našli v razdelku “Seznam piškotkov na spletnem mestu”.

Pri obisku spletne strani, če podate privolitev za namestitev analitičnih piškotkov Google Analytics

Ko obiščete spletno stran in na vstopni strani podate privolitev za namestitev analitičnih piškotkov ponudnika Google Analytics, se na vašo napravo namestijo tako trajni in začasni (sejni piškotki) Google Analytics.

Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.). Omogočajo nam, da ocenjujemo doseg in zanimivost naših prispevkov. Pravna podlaga za namen namestitve piškotka za potrebe spremljanja analitike je vaša veljavna privolitev (točka 6(1)(a) Splošne uredbe o varstvu podatkov).

Tako zbrani podatki se hranijo na Googlu 26 mesecev.

Katere tretje osebe (razen Registra .si) uporabljajo osebne podatke, zbrane z namestitvijo analitičnih piškotkov Google Analytics?

Za namen spremljanja obiskanosti spletnega mesta uporabljamo storitev Google Analytics podjetja Google LLC. Obdelavo s strani navedenega obdelovalcev ureja pogodba o pogodbeni obdelavi (Data Processing Agreement).

Ali tako zbrane osebne podatke prenašamo v tretjo državo ali mednarodno organizacijo?

Pri uporabi storitev Google Analytics se osebni podatki posameznikov prenesejo izven Evropske unije v Združene države Amerike, pri čemer so ZDA uvrščene na listo tretjih držav, ki zagotavljajo ustrezno raven varstva osebnih podatkov, in sicer, ko gre za osebne podatke, ki se prenašajo v okviru zasebnostnega ščita EU-ZDA (odločba Informacijskega pooblaščenca št. 0601-3/2017/2, z dne 20. 3. 2017). Podjetje Google LLC je ustrezno samo-certificirano v okviru zasebnostnega ščita (Privacy Shield), zato gre za prenos, kjer je upravljavec predvidel ustrezne zaščitne ukrepe.

Uporaba piškotkov na spletni strani Register .si

Piškotki omogočajo delovanje našega spletnega mesta in nam pomagajo razumeti, katere informacije so najkoristnejše za vas kot obiskovalca naše spletne strani. Na spletnem mestu uporabljamo funkcionalne piškotke, ki so potrebni za pravilno tehnično delovanje spletnega mesta oz. tiste, ki so potrebni, da uporabnik sprejme storitev, ki jo je zahteval. Gre za piškotke, ki se namestijo na napravo uporabnika brez privolitve, saj sodijo pod izjemo, kot opredeljeno v 157. členu Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

Prav tako uporabljamo piškotke analitične storitve Google Analytics, ki so trajni ali začasni (sejni piškotki). Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.). Omogočajo nam, da ocenjujemo doseg in zanimivost naših prispevkov in obvestil. Vse podatke uporabljamo interno in zgolj v namen izboljšanja našega spletnega mesta, namestitev storitve Google Analytics pa je omejena zgolj na osnovne funkcionalnosti. Gre za piškotke, ki se na vašo napravo namestijo le, ko podate veljavno privolitev, kot opredeljeno v členu 6(1)(a) Splošne uredbe o varstvu podatkov.

Seznam piškotkov na spletnem mestu:

_gaanalitični pikotek, Google AnalitikaTraja 2 letiPiškotek nam omogoča boljše razumevanje navad obiskovalcev z uporabo spletne analitike.
_gidanalitični pikotek, Google AnalitikaTraja 1 danSejni piškotek, ki omogoča ločevanje med ponovnimi in novimi obiskovalci spletnega mesta.
_gatanalitični pikotek, Google AnalitikaTraja 1 minutoSejni piškotek Google Tag Manager omogoča ločevanje med ponovnimi in novimi obiskovalci spletnega mesta.
cookie_notice_acceptedfunkcionalni piškotek, WordPress (ta spletna stran)Traja 30 dniPiškotek ločuje med uporabniki, ki so privolili v namestitev analitičnih piškotkov, da se več ne prikazuje obvestilo.
wp-wpml_current_languagefunkcionalni piškotek, WordPress (ta spletna stran)Traja 1 danPiškotek si zapomni vašo izbiro jezika na spletni strani.

Izklop oz. zavrnitev analitičnih piškotkov

Vsak obiskovalec ima možnost naknadne zavrnitve oz. preklica privolitve v namestitev analitičnih piškotkov in tudi nestrinjanje z namestitvijo ob prvem obisku spletne strani S klikom na gumb “Se ne strinjam” orodje za spletno analiziranje ne bo več beležilo vaših obiskov tega spletišča oz. se piškotek sploh ne bo namestil. Če izbrišete vse piškotke ali piškotek za onemogočenje, zamenjate računalnik ali brskalnik, boste ob obisku spletnega mesta ponovno morali izbrati možnost namestitve oz. zavrnitve analitičnih piškotkov.

Čeprav zavrnete namestitev analitičnih piškotkov, se na vašo napravo shranijo tisti piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletnega mesta.

Naknadno lahko spremenite privolitev s klikom na spodnjo povezavo:

Cookie settings - Nastavitve piškotkov

Kako dolgo hranimo vaše osebne podatke?

Vaše osebne podatke bomo hranili le toliko časa, kolikor je to potrebno za izpolnitev namenov, za katere smo jih zbirali.

Za določitev ustreznega obdobja hrambe osebnih podatkov upoštevamo količino, naravo in občutljivost osebnih podatkov, morebitno tveganje nastanka škode zaradi nepooblaščene uporabe ali razkritja vaših osebnih podatkov, namene, za katere obdelujemo vaše osebne podatke in ali te cilje lahko dosežemo z drugimi sredstvi in veljavnimi zakonskimi zahtevami.

Katere pravice imate posamezniki, na katere se nanašajo osebni podatki?

Na vašo zahtevo glede podatkov, ki se nanašajo na vas, vam bomo omogočili dostop do osebnih podatkov in popravek ali izbris osebnih podatkov ali omejitev obdelave v zvezi z njimi ter pravico do ugovora obdelavi in pravico do prenosljivosti podatkov.

Privolitev v obdelavo vaših osebnih podatkov lahko kadar koli prekličete, vendar to ne vpliva na zakonitost obdelave podatkov, ki se je na podlagi privolitve izvajala, preden ste privolitev preklicali. Privolitev za namestitev analitičnih piškotkov ponudnika Google Analytics lahko prekličete tako, da kliknete ustrezno izbiro pri obvestilu o piškotkih.

Pri uveljavljanju vseh vaših pravic ali pri pridobivanju dodatnih informacij smo vam na voljo na e-naslovih info@register.si in dpo@arnes.si. Vašo vlogo bomo obravnavali in nanjo odgovorili v skladu z določbami Splošne uredbe o varstvu podatkov in drugo veljavno zakonodajo.

Če menite, da so kršene vaše pravice ali predpisi o varstvu osebnih podatkov se lahko pritožite pristojnemu državnemu organu, t.j. Informacijskemu pooblaščencu Republike Slovenije (Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, telefon: 01 230 97 30, faks: 01 230 97 78, e-pošta: gp.ip@ip-rs.si). Ne glede na to bomo veseli, če se boste najprej obrnili na nas in nam dali možnost, da odgovorimo na vaše pritožbene razloge, preden stopite v kontakt s pritožbenim organom.

Zavarovanje vaših osebnih podatkov

Na Registru.si nenehno izvajamo in posodabljamo varnostne ukrepe, da bi vaše osebne podatke in druge informacije zaščitili pred nepooblaščenim dostopom, izgubo, uničenjem ali spremembo. Poleg tega omejujemo dostop do vaših osebnih podatkov na tiste zaposlene in pogodbenike, ki podatke morajo imeti in ki imajo ustrezno znanje o predpisih glede varnosti in varovanja podatkov. Trudimo se zagotoviti, da so vse informacije varno shranjene, od naših registrarjev pa zahtevamo, da uporabljajo ustrezne tehnične in organizacijske postopke za zavarovanje vaših podatkov.

Vzpostavili smo tudi postopke za obravnavo kakršnih koli domnevnih kršitev osebnih podatkov. Ob morebitni kršitvi bomo obvestili vas in ustrezne nadzorne organe, kadar smo to zakonsko dolžni storiti.