Skoči na vsebino
napis Covid 19 s kredo na tabli

Korona – prvi tedni na Registru .si


Tako obširnih posledic pandemije v tednih pred razglasitvijo omejitev gotovo nihče ni pričakoval. Ne glede na to smo se na Registru za .si na izredne razmere temeljito pripravili. V skladu s pričakovanji so se naši sistemi izkazali za robustne in dobro načrtovane.

Vse storitve ves čas delujejo stabilno in zanesljivo, delo od doma pa ne vpliva na podporo in komunikacijo z registrarji in nosilci. Kot vselej smo sodelavci Registra za .si na voljo za vaša vprašanja na info@register.si.

.si ostal doma? Mi smo.

Na Registru za .si se zavedamo, da je delovanje spletnih strani in elektronskih naslovov pod vrhnjo domeno .si odvisno od neprekinjenega, zanesljivega in stabilnega delovanja naših ključnih storitev: upravljanje vrhnje DNS strežniške infrastrukture za .si in zagotavljanja registracij domen pod .si. Zato je informacijska varnost vključena v vse naše procese.

Že v tednih, ko je bila korona zgolj novica s Kitajske, smo se na Registru za .si nemudoma lotili dela. Preverili in dopolnili smo načrt za neprekinjeno poslovanje Registra za .si med epidemijo in pripravili načrt krizne komunikacije. Seveda nismo pričakovali, da bo epidemija dobila takšne razsežnosti – med pripravami smo to vzeli bolj za vajo NNNP (Nič Nas Ne Sme Presenetiti).

Virus je nadaljeval svoj pohod in16. marca smo, kot vsi Arnesovci, začeli delati od doma. Za testiranje komunikacijskih sistemov smo poskrbeli že prej in zadovoljni smo, da naša komunikacija nemoteno deluje. Dogovorili smo se za pravila in skrbno preverjali delovanje vseh komponent sistema za registracijo domen .si.

V skladu s pričakovanji lahko ugotovimo, da delo od doma ni negativno vplivalo na nobeno od ključnih storitev. Vsi sistemi so delovali neprekinjeno in brez težav. Izjemne razmere, v katerih je uporaba spletnih storitev in elektronskih komunikacij postala nova norma, so se odražale na obsegu novo registriranih domen: pod .si smo v marcu 2020 zabeležili rekordno rast števila novo registriranih .si domen.

 

Karantena za .si domene?

Domene pod .si, ki potečejo, gredo v karanteno. Ja, tudi domene morajo v karanteno, ne le ljudje. Le da ta karantena ni povezana z virusom in jo uporabljamo že 15 let. Po izteku karantene se domene izbrišejo iz sistema in so na voljo za ponovno registracijo. Rok karantene smo s 23. marcem podaljšali s 30 na 60 dni. Nosilci imajo tako več časa za podaljšanje domen in obenem večjo varnost, da njihove potečene domene ne registrira nekdo drug.

4. aprila 2005 – pred okroglimi 15-imi leti – so za registracijo domen pod .si stopila v veljavo nova, liberalizirana pravila, vzpostavili smo avtomatiziran sistem za registracijo, ki od tedaj naprej poteka preko registrarjev. Zato vsako leto 4. aprila poteče večje število .si domen. Da bi preprečili izpade delovanja spletnih strani, smo okrepili komunikacijo z registrarji in pozvali nosilce k pravočasnemu podaljševanju. Odziv je bil odličen. Sredi marca je bilo takih domen približno 4000. 4. aprila jih je poteklo le približno 300, kar je velik uspeh.

 

Podjetneži, ki skušajo izredne razmere izkoristiti v svojo korist

Kot vselej se najdejo tudi “podjetneži”, ki poskušajo izredne razmere izkoristiti v svojo korist. V sodelovanju s SI-CERT zato spremljamo registracije domen, ki vsebujejo besede, povezane s COVID-19, saj se pod nekaterimi drugimi vrhnjimi domenami že izkoriščajo za distribucijo škodljive kode ali zavajanje spletnih uporabnikov.

Doslej nismo našli nobenih skrb vzbujajočih podatkov. Pri tem izmenjujemo informacije tudi v okviru Združenja evropskih nacionalnih registrov CENTR.

 

Izzivi dela od doma

Kot ekipa, ki se je bila nenadoma prisiljena iz pisarn preseliti na delo na daljavo, smo se dobro znašli. Vsi sistemi so prilagojeni za delo na daljavo. Komuniciramo preko videokonferenc, chatov in maila. Prav tako včasih spijemo e-kavo in si e-jamramo.

Kot vsi ostali v tej situaciji se pri delu od doma srečujemo s izzivom, kako združiti delo, menjavanje plenic, kuhanje, poučevanje in premagovati stisko zaradi pomanjkanja socializacije. Vsi pa se brez pomisleka strinjamo, da smo lahko zadovoljni, da delo poteka nemoteno in da za razliko tistih, ki so vsakodnevno izpostavljeni nevarnostim okužbe in rešujejo življenja, mi delamo v varnem zavetju doma.

 

In ko Mojster Miha vpraša: “Bomo zmogli?” Na Registru v en glas lahko zatrdimo: “Bomo, ja!”

 

Register .si

Sorodne vsebine

Jamboree 2024

Za nami je največji Centrov dogodek CENTR Jamboree, vsakoletno druženje registrov evropskih nacionalnih vrhnjih domen, ki so ga prijazno gostili kolegi z Danske.

Več …

Predavanje na konferenci »Pravo v informacijski družbi« na Pravni fakulteti v Ljubljani

Sodelavki Maša Drofenik in Špela Jamnik sta se z veseljem odzvali vabilu in 28. marca 2024 sodelovali na konferenci »Pravo v informacijski družbi«, ki vsako leto poteka v organizaciji Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Pravne fakultete Univerze v Ljubljani ter Centra za informacijske tehnologije, pravo in etiko.

Več …

Združenje CENTR z novim upravnim odborom

Vodji Registra.si, Barbari Povše, se je iztekel štiriletni mandat na čelu predsednice upravnega odbora združenja evropskih nacionalnih registrov za vrhnje domene- CENTR.

Več …