Skoči na vsebino
EUR-TLD-ISAC-registersi

Register.si ustanovni član ISAC-a za evropske vrhnje domene


Danes je začela delovati spletna stran ISAC-a za evropske vrhnje domene.

Z vedno večjo digitalizacijo, naraščajo tudi kibernetske grožnje. Evropska unija si prizadeva zagotoviti visoko stopnjo kibernetske varnosti v območju EU s sprejemanjem pravnih aktov, izdajanjem smernic ter spodbujanjem dobrih praks. Ena takšnih, ki jo predvidevata tudi direktiva NIS2 ter evropski Zakon o kibernetski varnosti, je ustanavljanje centrov za izmenjavo in analizo informacij- ISAC.

ISAC-i so neprofitne organizacije, združenja deležnikov, ki so izpostavljeni podobnim ranljivostim in grožnjam kibernetske varnosti. Vezani so lahko na določeno državo, območje, sektor… Njihov namen je zbiranje, analiza in medsebojno deljenje informacij o kibernetskih grožnjah, kot tudi izmenjava znanj ter izkušenj s področja kibernetske varnosti z namenom ublažitve tveganj ter povečanjem odpornosti njihovih članov. Po svetu, pa tudi na območju EU, uspešno deluje že lepo število ISAC-ov.

Registri vrhnjih domen s svojimi storitvami (registracija domen in upravljanje vrhnjega DNS strežnika) v digitalnem svetu igrajo zelo pomembno vlogo, zato so, tako kot drugi bistveni in pomembni subjekti, tudi evropski registri vrhnjih domen podvrženi strogim evropskim kibernetsko varnostnim regulativam ter spodbudam k sprejetju dobrih praks. Evropski registri vrhnjih domen tudi Register .si pod okriljem CENTR-a, v okviru varnostne skupine že vrsto let med seboj delijo svoja znanja in izkušnje s področja varovanja informacij ter kibernetske varnosti, se obveščajo o zaznanih ranljivostih ter grožnjah, zaradi česar bi to varnostno skupino lahko označili kot »embrionalni« ISAC. Kljub temu, pa je že nekaj časa znotraj CENTR-a zorela ideja o ustanovitvi ISAC-a za evropske vrhnje domene- European TLD ISAC, kasneje od CENTR-a ločene entitete, katerega namen bo izključno opravljanje vloge ISAC-a in h kateremu se bodo v prihodnosti lahko pridružili vsi evropski registri vrhnjih domen, torej tudi gTLD-ji.

EU TLD ISAC bo poleg svoje primarne vloge, nastopal tudi kot kontaktna točka za evropske regulatorje, ter s svojo javno prisotnostjo, preko spletne strani, družbenih omrežji ter raznih dogodkov, ozaveščal javnost o pomenu varnosti storitev, ki jih opravljajo vrhnji registri (varni DNS in sistem za registracijo, DNSSEC …).

Register .si je eden od ustanovnih članov ISAC-a za evropske vrhnje domene.

Sorodne vsebine

Poročilo predsednice upravnega odbora Centr-a

Barbara Povše, vodja Registra.si in predsednica upravnega odbora združenja CENTR, je strnila leto 2023 in opozorila na izzive evropskih nacionalnih registrov za vrhnje domene v naslednjih letih.

Več …

70. generalna skupščina CENTR-a

V Bruslju je ta teden potekala generalna skupščina združenja evropskih nacionalnih registrov za vrhnje domene- CENTR. Zbrane je nagovorila predsednica upravnega odbora in vodja Registra.si, Barbara Povše, ki je razkrila, da bo letošnja nit skupščine pogled v prihodnost.

Več …

Dvig kibernetske varnosti evropskih vrhnjih domen

Skoraj 90 udeležencev se je pod geslom »Dvig kibernetske varnosti evropskih vrhnjih domen« udeležilo prve letne konference na novo ustanovljenega EU TLD ISAC-a (ISAC za evropske vrhnje domene) v Bruslju.

Več …