Skoči na vsebino
EUR-TLD-ISAC-registersi

Register.si ustanovni član ISAC-a za evropske vrhnje domene


Danes je začela delovati spletna stran ISAC-a za evropske vrhnje domene.

Z vedno večjo digitalizacijo, naraščajo tudi kibernetske grožnje. Evropska unija si prizadeva zagotoviti visoko stopnjo kibernetske varnosti v območju EU s sprejemanjem pravnih aktov, izdajanjem smernic ter spodbujanjem dobrih praks. Ena takšnih, ki jo predvidevata tudi direktiva NIS2 ter evropski Zakon o kibernetski varnosti, je ustanavljanje centrov za izmenjavo in analizo informacij- ISAC.

ISAC-i so neprofitne organizacije, združenja deležnikov, ki so izpostavljeni podobnim ranljivostim in grožnjam kibernetske varnosti. Vezani so lahko na določeno državo, območje, sektor… Njihov namen je zbiranje, analiza in medsebojno deljenje informacij o kibernetskih grožnjah, kot tudi izmenjava znanj ter izkušenj s področja kibernetske varnosti z namenom ublažitve tveganj ter povečanjem odpornosti njihovih članov. Po svetu, pa tudi na območju EU, uspešno deluje že lepo število ISAC-ov.

Registri vrhnjih domen s svojimi storitvami (registracija domen in upravljanje vrhnjega DNS strežnika) v digitalnem svetu igrajo zelo pomembno vlogo, zato so, tako kot drugi bistveni in pomembni subjekti, tudi evropski registri vrhnjih domen podvrženi strogim evropskim kibernetsko varnostnim regulativam ter spodbudam k sprejetju dobrih praks. Evropski registri vrhnjih domen tudi Register .si pod okriljem CENTR-a, v okviru varnostne skupine že vrsto let med seboj delijo svoja znanja in izkušnje s področja varovanja informacij ter kibernetske varnosti, se obveščajo o zaznanih ranljivostih ter grožnjah, zaradi česar bi to varnostno skupino lahko označili kot »embrionalni« ISAC. Kljub temu, pa je že nekaj časa znotraj CENTR-a zorela ideja o ustanovitvi ISAC-a za evropske vrhnje domene- European TLD ISAC, kasneje od CENTR-a ločene entitete, katerega namen bo izključno opravljanje vloge ISAC-a in h kateremu se bodo v prihodnosti lahko pridružili vsi evropski registri vrhnjih domen, torej tudi gTLD-ji.

EU TLD ISAC bo poleg svoje primarne vloge, nastopal tudi kot kontaktna točka za evropske regulatorje, ter s svojo javno prisotnostjo, preko spletne strani, družbenih omrežji ter raznih dogodkov, ozaveščal javnost o pomenu varnosti storitev, ki jih opravljajo vrhnji registri (varni DNS in sistem za registracijo, DNSSEC …).

Register .si je eden od ustanovnih članov ISAC-a za evropske vrhnje domene.

Sorodne vsebine

Register.si študentom prava o DNS in nezakoniti spletni vsebini

Sodelavka Maša Drofenik se je prejšnji mesec z veseljem odzvala povabilu in za študente tretjega in četrtega letnika Pravne fakultete v Ljubljani pripravila predavanje z naslovom Odstranjevanje nezakonite spletne vsebine: Praksa nacionalnega Registra .si z blokiranjem in pečatenjem domen.

Več …

Podelili smo nagrade Netko

Skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije smo podelili nagrade Netko 2023. V osmih kategorijah in dvema posebnima nagradama žirije se je v prosoru Edvard zaključilo tekmovanje Netko za najboljše spletne projekte pod domeno .si.

Več …

Kaj dela Register.si?

Zagotavljamo registracije domen pod .si in upravljamo z vrhnjim DNS strežnikom za .si.

Več …