Skoči na vsebino

Zvišanje cene za registracijo in podaljšanje .si domen


Na Registru.si smo se dolgo upirali zvišanju cen za registracijo in podaljšanje domen pod .si. Od leta 2005 do 2015 je bila cena registracije in podaljšanja 10 EUR, od leta 2015 dalje pa 8 EUR.

V teh 17-ih letih je Register.si dobil številne nove obveznosti, ki jih nalaga zakonodaja, s sprejetjem Direktive o ukrepih za visoko skupno raven kibernetske varnosti (NIS2) nas čakajo nove. Vsa leta smo sledili novostim, razvijali novo programsko opremo, ki zagotavlja, da je delovanje .si še bolj varno in zanesljivo. Kljub temu, da je število zaposlenih v teh letih naraslo na 12, smo še vedno med najmanjšimi registri v Evropi. Kot vsi, se tudi Register.si sooča z dvigom cen za storitve, ki so nujne za naše delovanje. Številne vrhnje domene (vključno s .com) so v preteklih letih že dvignile cene. Cena .si domene je tako v primerjavi z ostalimi registri, upoštevajoč velikost .si zone, zelo nizka.

S 1. januarjem 2023 se torej s ceno registracije vračamo v leto 2015. Cena registracije in podaljšanja .si domene bo ponovno 10 EUR.

Na Registru bomo v letu 2023 pripravili predloge spodbud za Registrarje, s katerimi bodo lahko znižali ceno registracije ali/in podaljšanja. Vezane bodo predvsem na povečanje varnosti .si domene in preverjanje podatkov nosilcev.

Sorodne vsebine

Predavanje na konferenci »Pravo v informacijski družbi« na Pravni fakulteti v Ljubljani

Sodelavki Maša Drofenik in Špela Jamnik sta se z veseljem odzvali vabilu in 28. marca 2024 sodelovali na konferenci »Pravo v informacijski družbi«, ki vsako leto poteka v organizaciji Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Pravne fakultete Univerze v Ljubljani ter Centra za informacijske tehnologije, pravo in etiko.

Več …

Združenje CENTR z novim upravnim odborom

Vodji Registra.si, Barbari Povše, se je iztekel štiriletni mandat na čelu predsednice upravnega odbora združenja evropskih nacionalnih registrov za vrhnje domene- CENTR.

Več …

Prehod na novo Pogodbo o sodelovanju pri registaciji domen

Na Registru .si smo, v sodelovanju z registrarji, uspešno zaključili postopek podpisovanja nove Pogodbe o sodelovanju pri registraciji domen. Z novim razmerjem se bo nadaljevala dosedanja praksa in že uveljavljena razdelitev odgovornosti med Registrom .si in registrarji.

Več …