Skoči na vsebino

30let

Vsi na .si!

Odštevamo do rojstnega dneva:

Mi smo .si

Leta 1991 smo dobili svojo državo Slovenijo. Že naslednje leto je Slovenija dobila svojo nacionalno domeno, .si. Letos torej proslavljamo 30 let .si. To sicer ne pomeni 30 slovenskih let na spletu, ki danes praktično predstavlja Internet. Prva slovenska spletna stran je ugledala luč sveta 23. novembra 1993 in jo je postavil Mark Martinec skupaj s sodelavci IJS.

Če parafraziram Neila Armstronga, je pridobitev internetnega naslova .si “majhen korak za človeka, a velik za Slovenijo”. Register.si se je zato odločil, da v letu 2022 podrobneje predstavi najpomembnejše dogodke v teh 30 letih, delo Registra, sodelavce in partnerje in številne zanimivosti, povezane z našo nacionalno domeno. Na spletni strani, posvečeni 30-ti obletnici, bomo celo leto objavljali pričevanja strokovnjakov, ki so pripomogli, da je .si varna in zanesljiva domena, registrarjev, ki z nami sodelujejo že mnoga leta, nosilcev domen, anekdote, zanimive statistike in vse, kar ste si želeli vedeti o .si, pa si niste upali vprašati.

Še posebej pa bomo veseli vaših vtisov, mnenj, anekdot, izkušenj in uspešnih ali manj uspešnih zgodb o .si, ki jih lahko delite z nami na naslov 30let.si@register.si.

Hvala, ker nam že 30 let zaupate vaš .si naslov.

Vaš Register.si

Podcast Odbita do bita in Register.si

V rojstnodnevni uvod .si domene, vas vabimo k poslušanju podcasta v oddaji Odbita do bita na Valu202, kjer sta Maruša in Anže gostila vodjo Registra.si. Nit oddaje je bila zgodovina domene .si, njen razvoj in razvoj v industriji domen.

Pogovor lahko poslušate na strani VAL202 ali tukaj spodaj.


Ekipa Odbita do bita in Barbara Povše Golob

Nove objave sledijo kmalu…

SI postane uradna 2-znakovna oznaka Slovenije

Obstaja anekdota, da smo si želeli .sl domeno, ki pa je bila že zasedena (Sierra Leone) in tako je Slovenija v prvi polovici leta 1992 dobila oznako .si.

Dvoznakovne oznake podeljuje mednarodna organizacija za standardizacijo ISO s sedežem v Ženevi. Ena izmed nalog je, da skrbijo za mednarodno priznane oznake držav in njihovih delov. Na podlagi tega standarda se uporabljajo oznake držav v poštnih storitvah, imamo jih tudi v potnih listih in nenazadanje kot vrhnje domene v spletnih naslovih.

Uradni podatki za Slovenijo so na tej strani.

Arnes postane register za .si

Javni zavod Arnes je bil ustanovljen 7. 5. 1992 z odlokom v uradnem listu in ena izmed njegovih dejavnosti je “upravljanje slovenskega naslovnega prostora (koda SI) v računalniških mrežah”. S tem Arnes postane register za .si domeno.

Register upravlja podatkovno bazo vseh domen in oseb, ki so te domene registrirali. Pravtako tudi vzdržuje sistem za registracijo domen in DNS strežnik za .si, ki vsebuje seznam domen in njihovih imenskih strežnikov, ta seznam pa se nato distribuira po ostalih strežnikih po svetu.

V tujini se uporablja tudi izraz Network Information center (NIC). Pojdite na stran nic.si in poglejte kam pridete. Poskusite vpisati kakšno drugo vrhnjo domeno in preverite kako je drugod, recimo nic.it, nic.us, nic.cc.

Prošnja za vpis .si v korenski strežnik

S tem dejanjem se .si spravi v pogon. Sedaj je možna registracija pod domeno .si in razreševanje spletnih naslovov.

Uradni datum registracije pri IANA je 1. 4. 1992, ta datum štejemo za rojstni dan domene .si.

IANA (Internet Assigned Numbers Authority) je organizacija, ki vodi seznam vseh spletnih končnic oz. vrhnjih domen in vzdržuje t.i. korenski strežnik. Ta strežnik vsebuje podatke o vseh vrhnjih domenah in domenskih strežnikih teh domen. Vrhnjih domen ni malo… Preverite na IANA seznamu, verjetno boste presenečeni.

Nove objave sledijo kmalu…