Skoči na vsebino
70 CentrGA Bruselj

70. generalna skupščina CENTR-a


V Bruslju je ta teden potekala generalna skupščina združenja evropskih nacionalnih registrov za vrhnje domene- CENTR. Zbrane je nagovorila predsednica upravnega odbora in vodja Registra.si, Barbara Povše, ki je razkrila, da bo letošnja nit skupščine pogled v prihodnost.

Poudarila je pomen novoustanovljenega ISAC-a za evropske vrhnje domene in udeležence izzvala z vprašanji o prihodnosti industrije domen in kakšne prilagoditve bodo potrebne, da bomo registri premostili izzive, ki nam jih prinaša digitalna transformacija, geoekonomski premiki, okoljski pritiski, podnebne spremembe in kibernetske grožnje.

Udeleženci so se dotaknili tudi direktive NIS2, predvsem 28. člena, ki bo v naslednjem letu prinesel veliko sprememb. Prav iz izkušenj, ki jih je Centr pridobil pri sprejemanju direktive na Evropski komisiji, mora združenje še naprej sodelovati pri sooblikovanju politik, ki naj bo v prihodnosti bolj proaktivno in konstruktivno. Ta vloga, čeprav zahtevna, je tista, kjer lahko Centr in registri vplivamo na prihodnost domen.

Sorodne vsebine

Predavanje na konferenci »Pravo v informacijski družbi« na Pravni fakulteti v Ljubljani

Sodelavki Maša Drofenik in Špela Jamnik sta se z veseljem odzvali vabilu in 28. marca 2024 sodelovali na konferenci »Pravo v informacijski družbi«, ki vsako leto poteka v organizaciji Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Pravne fakultete Univerze v Ljubljani ter Centra za informacijske tehnologije, pravo in etiko.

Več …

Združenje CENTR z novim upravnim odborom

Vodji Registra.si, Barbari Povše, se je iztekel štiriletni mandat na čelu predsednice upravnega odbora združenja evropskih nacionalnih registrov za vrhnje domene- CENTR.

Več …

Prehod na novo Pogodbo o sodelovanju pri registaciji domen

Na Registru .si smo, v sodelovanju z registrarji, uspešno zaključili postopek podpisovanja nove Pogodbe o sodelovanju pri registraciji domen. Z novim razmerjem se bo nadaljevala dosedanja praksa in že uveljavljena razdelitev odgovornosti med Registrom .si in registrarji.

Več …