Skoči na vsebino
Barbara Povše ima govor ob 30. obletnici .hr

Barbara Povše ob 30. obletnici .hr


“Nacionalna vrhnja domena je element in simbol suverene države”, pravijo na Carnetu, hrvaškem registru, ki letos praznuje 30 let domene .hr.
Slavnostna govorka na svečani prireditvi je bila tudi vodja Registra.si, ga. Barbara Povše.

Poudarila je, da je bil vpis domene .hr v vrhnji, korenski strežnik, eden izmed pomembnih korakov v samostojno državo – pridobitev digitalne nacionalne identitete .hr. Brez pravih ljudi na pravem mestu, z znanjem, vizijo, vztrajnostjo in pogumomom seveda ne bi šlo. Dokaz, da je Hrvaška takšne vizonarje imela, je 30 uspešnih let .hr.

Tako kot slovenski, tudi hrvaški nacionalni register deluje v okviru Hrvaške akademske in raziskovalne mreže. Sodelovanje med Carnetom in Arnesom je od same ustanovitve tesno, delimo izkušnje in si pomagamo. Skupna preteklost, bližina, podobna organiziranost in velikost – vse to pripomore, da lažje razumemo izzive, priložnosti in poiščemo sinergije.

Kot predsednica upravnega odbora Združenja evropskih registrov – CENTR se jim je zahvalila za prispevek k boljšemu in varnejšemu internetu.

Svoj govor je zaključila z besedami, da je Register za .hr mednarodno priznan, tehnično dovršen register, .hr pa varna in uspešna domena.

Sorodne vsebine

Predavanje na konferenci »Pravo v informacijski družbi« na Pravni fakulteti v Ljubljani

Sodelavki Maša Drofenik in Špela Jamnik sta se z veseljem odzvali vabilu in 28. marca 2024 sodelovali na konferenci »Pravo v informacijski družbi«, ki vsako leto poteka v organizaciji Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Pravne fakultete Univerze v Ljubljani ter Centra za informacijske tehnologije, pravo in etiko.

Več …

Združenje CENTR z novim upravnim odborom

Vodji Registra.si, Barbari Povše, se je iztekel štiriletni mandat na čelu predsednice upravnega odbora združenja evropskih nacionalnih registrov za vrhnje domene- CENTR.

Več …

Prehod na novo Pogodbo o sodelovanju pri registaciji domen

Na Registru .si smo, v sodelovanju z registrarji, uspešno zaključili postopek podpisovanja nove Pogodbe o sodelovanju pri registraciji domen. Z novim razmerjem se bo nadaljevala dosedanja praksa in že uveljavljena razdelitev odgovornosti med Registrom .si in registrarji.

Več …