Skoči na vsebino
Copenhagen Jambore 2024

Jamboree 2024


Za nami je največji Centrov dogodek CENTR Jamboree, vsakoletno druženje registrov evropskih nacionalnih vrhnjih domen, ki so ga prijazno gostili kolegi z Danske.

Da bi bil program dogodka kar najbolj aktualen in zanimiv za udeležence, je programski odbor, ki mu je predsedovala Barbara Povše, vse člane CENTRa že januarja pozval, da predlagajo teme in jih tudi v celoti pripravijo. Odziv je bil velik, programski odbor je prejel kar 57 predlogov, ki jih je skrbno združil v tematske sklope ter tako oblikoval pester program, ki je vključeval predavanja, interaktivne delavnice, razprave in okrogle mize, ki so pritegnile zanimanje vseh udeležencev.

Register.si, kot eden najmanjših evropskih nacionalnih registrov, je predlagal tri teme, ki jih je kasneje programski odbor uvrstil na program:

1. Nacionalni rekurzivni DNS strežniki

Google Open DNS je že mnogo let sinonim za public DNS resolverje. DNS centralizacija ima negativni vpliv na stabilnost in odpornost interneta, obenem pa zaradi ogromne količine podatkov o DNS poizvedbah milijonov uporabnikov, s katerim razpolagata dva ameriška velikana, pomeni tudi nesorazmeno koncentracijo moči v DNS ekosistemu.

Nacionalni registri so zaupanja vredne organizacije z ekspertizo na področju DNS, zato ni nenavadno, da nekateri že upravljajo nacionalne rekurzivnimi DNS strežniki. Nekateri sodelujejo z nacionalnimi CERTi in organi pregona.

Na razpravi so se udeleženci strinjali, da zagon DNS požarnega zidu ni samo tehnično vprašanje je tudi pravno in varnostno. Na interaktivnem srečanju so si udeleženci izmenjali izkušnje, izpostavili težave, s katerimi se soočajo in predstavili rezultate svojih rešitev.

2. Preusmeritev registrovih storitev v oblak

Nekaj evropskih nacionalnih registrov je že, drugi pa še razmišljajo o preusmeritvi storitev v oblak.  Na okrogli mizi smo razpravljali o tehničnih rešitvah, varnostnih pomislekih in pravnih ovirah, povezanih s takšno selitvijo.

3. Vsebina internih pravilnikov za uporabo orodij in sistemov umetne inteligence pri delu registrov

Zadnji dan konference sta sodelavki, Maša Drofenik in Špela Jamnik, pripravili interaktivno delavnico, kjer so predstavniki evropskih nacionalnih registrov v manjših skupinah razpravljali o funkcijah in vsebini internih pravilnikov, ki urejajo uporabo orodij in sistemov umetne inteligence pri delu registrov. Udeleženci so se strinjali, da gre za izjemno pomembno in aktualno tematiko, vezano na katero bodo registri tudi v prihodnje med seboj delili izkušnje in dobre prakse.

Sorodne vsebine

Predavanje na konferenci »Pravo v informacijski družbi« na Pravni fakulteti v Ljubljani

Sodelavki Maša Drofenik in Špela Jamnik sta se z veseljem odzvali vabilu in 28. marca 2024 sodelovali na konferenci »Pravo v informacijski družbi«, ki vsako leto poteka v organizaciji Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Pravne fakultete Univerze v Ljubljani ter Centra za informacijske tehnologije, pravo in etiko.

Več …

Združenje CENTR z novim upravnim odborom

Vodji Registra.si, Barbari Povše, se je iztekel štiriletni mandat na čelu predsednice upravnega odbora združenja evropskih nacionalnih registrov za vrhnje domene- CENTR.

Več …

Prehod na novo Pogodbo o sodelovanju pri registaciji domen

Na Registru .si smo, v sodelovanju z registrarji, uspešno zaključili postopek podpisovanja nove Pogodbe o sodelovanju pri registraciji domen. Z novim razmerjem se bo nadaljevala dosedanja praksa in že uveljavljena razdelitev odgovornosti med Registrom .si in registrarji.

Več …