Skoči na vsebino
netko 2023 in društvo svetloba

Netko 2023 in društvo Svetloba


Društvo Svetloba je prvo društvo v Sloveniji na področju oftalmologije, ki so ga ustanovili oboleli in zdravniki. Združuje obolele za redkimi očesnimi boleznimi na genetski osnovi, ki so sedaj še neozdravljive in praviloma vodijo v slepoto.

Člani v društvu Svetloba so zelo aktivni tudi pri podpori slepih in slabovidnih otrok v procesu vzgoje in izobraževanja ter pri podpori njihovih številnih zanimanj. Potreb, ki jih imajo ti otroci v dinamičnem obdobju procesa vzgoje in izobraževanja ter osebnega razvoja pa je veliko.

Ste vedeli, da slepi in slabovidni učenci v osnovni šoli nimajo na voljo vsega prilagojenega učnega gradiva?

V procesu VIZ ter v prostočasnih aktivnostih slepih in slabovidnih otrok se prepletata analogni/konkretni/fizični svet ter digitalni svet. Pri slepih in slabovidnih otrocih je zelo pomembno, da čim hitreje osvojijo koncepte konkretnega sveta, da lahko suvereno manipulirajo s koncepti abstraktnega sveta. Pri tem so jim v pomoč različni pripomočki in aplikacije, od enostavnih tehničnih pripomočkov do zahtevnejših digitalnih naprav. Velik izziv za učitelje in starše je posredovanje dvodimenzionalnega sveta (grafike, geometrije …), zato si želijo večje in dostopnejše ponudbe na trgu.

Prav je, da imajo tudi slepi in slabovidni otroci možnost izkusiti in preizkusiti vse, kar utrjuje koncepte v smislu prepletanja omenjenih svetov in kar jim ponuja razvijajoči se specifični trg.

V želji, da bo njihova pot k samostojnosti lažja, jim bo Register.si namenil vse prijavnine, zbrane na tekmovanju Netko 2023.

S sredstvi bodo lahko ozaveščali o boleznih oči, svojim članom nudili IKT podporo, šoloobveznim pretvorili učna gradiva v Braillovo pisavo in jim nudili individualno psihosocialno pomoč.

Da bi lahko v največji možni meri upoštevali interes čim večjega dosega in uporabnosti za trenutne mlajše slepe in slabovidne člane društva Svetloba, vabimo tudi vas, da jih podprete z donacijami ali nakupom pripomočkov, ki jim bodo olajšali vsakdan. Spodaj najdete nabor pomagal.

  • USB ključki
  • brajev papir za brajeve tiskalnike,
  • pozitivna folija za risanje pri geometriji (za OŠ in SŠ otroke),
  • geometrijski komplet TactiPad,
  • orodje za skiciranje,
  • naprava za označevanje v brajici-labeler,
  • PIAF tiskalnik za grafike,
  • FEELIF tablica.

Podprete jih lahko tudi s finančnimi sredstvi.

Sorodne vsebine

Pogovor z Barbaro Povše v reviji Marketing Magazin

»Če smo včasih poudarjali, da sta svetova dva, fizični in virtualni, danes to več ne drži. Ta svetova sta se prepletla in eden brez drugega ne obstajata. Prisotnost podjetij in znamk ni več vprašanje, temveč dejstvo. To pomeni, da blagovna znamka ali podjetje brez prave domene ne more uspeti,« je za Marketing Magazin povedala Barbara Povše.

Več …

Barbara Povše ima govor ob 30. obletnici .hr

Barbara Povše ob 30. obletnici .hr

“Nacionalna vrhnja domena je element in simbol suverene države”, pravijo na Carnetu, hrvaškem registru, ki letos praznuje 30 let domene .hr.
Slavnostna govorka na svečani prireditvi je bila tudi vodja Registra.si, ga. Barbara Povše.

Več …

Maj gre na rojstnodnevno zabavo

Maj, ki je zaposlen na Registru.si, gre danes na rojstnodnevno zabavo. Je strokovnjak za DNS, DNSSec, FTP, SCP, IDP, HSP, PGP, RDAP, LACP …

In kako pojasni simpatični gospodični, kaj dela? Mislite, da so vsi “giki” sramežljivi?

Več …