Skoči na vsebino
netko 2023 in društvo svetloba

Netko 2023 in društvo Svetloba


Društvo Svetloba je prvo društvo v Sloveniji na področju oftalmologije, ki so ga ustanovili oboleli in zdravniki. Združuje obolele za redkimi očesnimi boleznimi na genetski osnovi, ki so sedaj še neozdravljive in praviloma vodijo v slepoto.

Člani v društvu Svetloba so zelo aktivni tudi pri podpori slepih in slabovidnih otrok v procesu vzgoje in izobraževanja ter pri podpori njihovih številnih zanimanj. Potreb, ki jih imajo ti otroci v dinamičnem obdobju procesa vzgoje in izobraževanja ter osebnega razvoja pa je veliko.

Ste vedeli, da slepi in slabovidni učenci v osnovni šoli nimajo na voljo vsega prilagojenega učnega gradiva?

V procesu VIZ ter v prostočasnih aktivnostih slepih in slabovidnih otrok se prepletata analogni/konkretni/fizični svet ter digitalni svet. Pri slepih in slabovidnih otrocih je zelo pomembno, da čim hitreje osvojijo koncepte konkretnega sveta, da lahko suvereno manipulirajo s koncepti abstraktnega sveta. Pri tem so jim v pomoč različni pripomočki in aplikacije, od enostavnih tehničnih pripomočkov do zahtevnejših digitalnih naprav. Velik izziv za učitelje in starše je posredovanje dvodimenzionalnega sveta (grafike, geometrije …), zato si želijo večje in dostopnejše ponudbe na trgu.

Prav je, da imajo tudi slepi in slabovidni otroci možnost izkusiti in preizkusiti vse, kar utrjuje koncepte v smislu prepletanja omenjenih svetov in kar jim ponuja razvijajoči se specifični trg.

V želji, da bo njihova pot k samostojnosti lažja, jim bo Register.si namenil vse prijavnine, zbrane na tekmovanju Netko 2023.

S sredstvi bodo lahko ozaveščali o boleznih oči, svojim članom nudili IKT podporo, šoloobveznim pretvorili učna gradiva v Braillovo pisavo in jim nudili individualno psihosocialno pomoč.

Da bi lahko v največji možni meri upoštevali interes čim večjega dosega in uporabnosti za trenutne mlajše slepe in slabovidne člane društva Svetloba, vabimo tudi vas, da jih podprete z donacijami ali nakupom pripomočkov, ki jim bodo olajšali vsakdan. Spodaj najdete nabor pomagal.

  • USB ključki
  • brajev papir za brajeve tiskalnike,
  • pozitivna folija za risanje pri geometriji (za OŠ in SŠ otroke),
  • geometrijski komplet TactiPad,
  • orodje za skiciranje,
  • naprava za označevanje v brajici-labeler,
  • PIAF tiskalnik za grafike,
  • FEELIF tablica.

Podprete jih lahko tudi s finančnimi sredstvi.

Sorodne vsebine

Register.si ustanovni član ISAC-a za evropske vrhnje domene

Danes je začela delovati spletna stran ISAC-a za evropske vrhnje domene.

Več …

Register.si študentom prava o DNS in nezakoniti spletni vsebini

Sodelavka Maša Drofenik se je prejšnji mesec z veseljem odzvala povabilu in za študente tretjega in četrtega letnika Pravne fakultete v Ljubljani pripravila predavanje z naslovom Odstranjevanje nezakonite spletne vsebine: Praksa nacionalnega Registra .si z blokiranjem in pečatenjem domen.

Več …

Podelili smo nagrade Netko

Skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije smo podelili nagrade Netko 2023. V osmih kategorijah in dvema posebnima nagradama žirije se je v prosoru Edvard zaključilo tekmovanje Netko za najboljše spletne projekte pod domeno .si.

Več …