Skoči na vsebino
NIS2-DSA

Zakonodaja EU: Direktiva NIS2 in Akt o digitalnih storitvah


Nedavno je Svet EU objavil primerjalno besedilo predloga Direktive o ukrepih za visoko skupno raven kibernetske varnosti v Uniji (NIS2). Predlog za registre in registrarje domen prinaša zlasti nove obveznosti v zvezi s točnostjo podatkov o nosilcih domen.

Zdi se, da bodo ponudniki spletnih storitev, ki registrirajo domene, morali zagotoviti določeno raven verificiranja oz. preverjanja pravilnosti podatkov nosilcev. Direktiva našteva tudi obvezne kategorije podatkov o nosilcih, ki bodo potrebni za registracijo domene, prav tako pa določa krog upravičencev dostopa do teh podatkov. Po pričakovanjih bo Direktiva dokončno sprejeta jeseni letos, veljala pa bo šele po implementaciji v nacionalno zakonodajo.

Prav tako je Evropski parlament sprejel besedilo Akta o digitalnih storitvah, ki posodablja določila Direktive 2000/31/EC o elektronskem poslovanju in čaka le še na uradno potrditev s strani Sveta EU. Za registre in registrarje je Akt dobrodošel, saj določa, da so primerljivi s ponudniki izključnega dostopa, kar pomeni, da ne odgovarjajo za nezakonite vsebine, ki jih dajejo na voljo uporabniki njihovih storitev. Akt bolj stroge obveznosti nalaga ponudnikom gostiteljstva, ki bodo morali vzpostaviti ustrezne mehanizme za prijavo nezakonitih vsebin in preprečevanje dostopa do njih. Največ novih obveznosti in poostrena odgovornost je predvidena zlasti za ponudnike velikih platform kot so Youtube, Facebook in TikTok.

Sorodne vsebine

Register.si študentom prava o DNS in nezakoniti spletni vsebini

Sodelavka Maša Drofenik se je prejšnji mesec z veseljem odzvala povabilu in za študente tretjega in četrtega letnika Pravne fakultete v Ljubljani pripravila predavanje z naslovom Odstranjevanje nezakonite spletne vsebine: Praksa nacionalnega Registra .si z blokiranjem in pečatenjem domen.

Več …

Podelili smo nagrade Netko

Skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije smo podelili nagrade Netko 2023. V osmih kategorijah in dvema posebnima nagradama žirije se je v prosoru Edvard zaključilo tekmovanje Netko za najboljše spletne projekte pod domeno .si.

Več …

Kaj dela Register.si?

Zagotavljamo registracije domen pod .si in upravljamo z vrhnjim DNS strežnikom za .si.

Več …