Skoči na vsebino
NIS2-DSA

Zakonodaja EU: Direktiva NIS2 in Akt o digitalnih storitvah


Nedavno je Svet EU objavil primerjalno besedilo predloga Direktive o ukrepih za visoko skupno raven kibernetske varnosti v Uniji (NIS2). Predlog za registre in registrarje domen prinaša zlasti nove obveznosti v zvezi s točnostjo podatkov o nosilcih domen.

Zdi se, da bodo ponudniki spletnih storitev, ki registrirajo domene, morali zagotoviti določeno raven verificiranja oz. preverjanja pravilnosti podatkov nosilcev. Direktiva našteva tudi obvezne kategorije podatkov o nosilcih, ki bodo potrebni za registracijo domene, prav tako pa določa krog upravičencev dostopa do teh podatkov. Po pričakovanjih bo Direktiva dokončno sprejeta jeseni letos, veljala pa bo šele po implementaciji v nacionalno zakonodajo.

Prav tako je Evropski parlament sprejel besedilo Akta o digitalnih storitvah, ki posodablja določila Direktive 2000/31/EC o elektronskem poslovanju in čaka le še na uradno potrditev s strani Sveta EU. Za registre in registrarje je Akt dobrodošel, saj določa, da so primerljivi s ponudniki izključnega dostopa, kar pomeni, da ne odgovarjajo za nezakonite vsebine, ki jih dajejo na voljo uporabniki njihovih storitev. Akt bolj stroge obveznosti nalaga ponudnikom gostiteljstva, ki bodo morali vzpostaviti ustrezne mehanizme za prijavo nezakonitih vsebin in preprečevanje dostopa do njih. Največ novih obveznosti in poostrena odgovornost je predvidena zlasti za ponudnike velikih platform kot so Youtube, Facebook in TikTok.

Sorodne vsebine

terms and conditions

Sprememba splošnih pogojev za registracijo .si

Od 27. 9. 2022 bodo veljali novi Splošni pogoji za registracijo .si domen.

Več …

Sestanek upravnega odbora CENTR

11. in 12. maja se je v Ljubljani sestal upravni odbor CENTR-a (združenje evropskih nacionalnih registrov za vrhnje domene). Poudarek srečanja je bil na pregledu finančnega načrta za leto 2022 ter obravnavi različnih strateških vprašanj, kot so CENTR-ovo sodelovanje znotraj in zunaj članstva ter njegova vizija in poslanstvo. Odboru se je na seji za nekaj časa pridružilo tudi osebje CENTR-a, ki se je poglobilo v nekatera konkretna vprašanja, ki vplivajo na njihove strateške cilje.

Več …

Posnetek 5. strokovnega posveta o digitalnih pravicah otrok

Register.si, Zavod Vsak in Radio Prvi kot medijski partner, smo izvedli zadnji, 5. strokovni posvet na temo digitalnih pravic otrok.

Več …