Skoči na vsebino
NIS2-DSA

Zakonodaja EU: Direktiva NIS2 in Akt o digitalnih storitvah


Nedavno je Svet EU objavil primerjalno besedilo predloga Direktive o ukrepih za visoko skupno raven kibernetske varnosti v Uniji (NIS2). Predlog za registre in registrarje domen prinaša zlasti nove obveznosti v zvezi s točnostjo podatkov o nosilcih domen.

Zdi se, da bodo ponudniki spletnih storitev, ki registrirajo domene, morali zagotoviti določeno raven verificiranja oz. preverjanja pravilnosti podatkov nosilcev. Direktiva našteva tudi obvezne kategorije podatkov o nosilcih, ki bodo potrebni za registracijo domene, prav tako pa določa krog upravičencev dostopa do teh podatkov. Po pričakovanjih bo Direktiva dokončno sprejeta jeseni letos, veljala pa bo šele po implementaciji v nacionalno zakonodajo.

Prav tako je Evropski parlament sprejel besedilo Akta o digitalnih storitvah, ki posodablja določila Direktive 2000/31/EC o elektronskem poslovanju in čaka le še na uradno potrditev s strani Sveta EU. Za registre in registrarje je Akt dobrodošel, saj določa, da so primerljivi s ponudniki izključnega dostopa, kar pomeni, da ne odgovarjajo za nezakonite vsebine, ki jih dajejo na voljo uporabniki njihovih storitev. Akt bolj stroge obveznosti nalaga ponudnikom gostiteljstva, ki bodo morali vzpostaviti ustrezne mehanizme za prijavo nezakonitih vsebin in preprečevanje dostopa do njih. Največ novih obveznosti in poostrena odgovornost je predvidena zlasti za ponudnike velikih platform kot so Youtube, Facebook in TikTok.

Sorodne vsebine

Kako je Peter registriral .si domeno leta 1998?

Preslikali smo se v leto 1998, ko je bila domena lahko le polno ali skrajšano registrirano ime organizacije, ko so dokazila za registracijo .si potovala od tajništva do pisarne in ko ste na potrditev čakali več dni!

Katere birokratske omejitve je moral premagati Peter, da je postal nosilec .si domene?

Več …

Objavljen je razpis za nagrade Netko!

Register.si-organizator tekmovanja in Gospodarska zbornica Slovenije-lastnik blagovne znamke, vsako leto podelimo nagrade Netko. S to nagrado komuniciramo slovensko spletno identiteto, podpiramo domače spletne projekte, podjetja, organizacije in osebnosti, ter hkrati spodbujamo uporabo nacionalne domene .si.

Več …

Registrarji in register na srečanju

Prednovoletno druženje z registrarji

Z našimi registrarji se skozi leto srečujemo ob različnih formalnih priložnostih. Mnoge izmed njih so poslovne narave in velikokrat ne ostane veliko časa za sproščeno druženje. December pa je čas, ki je namenjen druženju in povezovanju v bolj sproščenem vzdušju, saj pripomorejo k boljšemu počutju in bolj pristnim odnosom.

Več …