Skoči na vsebino
bela mreža črt na modri podlagi

Ukrepi Registra za varnost in stabilnost .si


Sistem domenskih strežnikov (DNS) je protokol, ki ne skrbi le za prevajanje številčnih naslovov (IP) naprav, povezanih v internet, v prijaznejše domenske naslove, temveč teče tudi v ozadju večine drugih storitev (elektronske pošte, IP telefonije, …).

Register.si upravlja vrhnjo DNS infrastrukturo za .si, zato je dostopnost slovenskega domenskega prostora in torej velik del slovenskega interneta odvisna od nas. To je velika odgovornost, ki se je krepko zavedamo, kar potrjuje tudi več kot 25 let delovanja .si brez omembe vrednega incidenta.

Zanesljivo, stabilno in varno delovanje .si zagotavljamo s številnimi ukrepi, npr:

  • Vse sisteme spremljamo 24 ur dnevno in se na morebitna sporočila o težavah takoj odzovemo.
  • Sistematično skrbimo za informacijsko varnost in usklajujemo dokumentacijo in postopke z zahtevami standarda ISO 27001:2013.
  • Za povečanje stabilnosti servisa in zagotavljanje zadostnih rezervnih kapacitet DNS infrastrukture Register uporablja distribuiran sistem strežnikov, ki ga zagotavlja z anycast storitvijo.
  • Zaposleni se nenehno izobražujemo na področju svoje stroke in informacijske varnosti. Aktivno sodelujemo v mednarodnih strokovnih združenjih (CENTR, ICANN, DNS-OARC, …).
  • Sodelujemo z nacionalnim odzivnim centrom za kibernetsko varnost SI-CERT.
  • Odzivamo se na morebitne zlorabe .si naslovnega prostora za slabonamerne dejavnosti.

Sorodne vsebine

Fotografija zaposlenega

Klara Herman, komunikacija in stiki z javnostmi

Na oddelek Registra sem prišla ravno konec leta 2020, ko je bila epidemija COVID-19 najbolj v razmahu. Kljub temu, da sem na Arnesu zaposlena že več kot 15 let, mi je prevzem delovnih nalog, spoznavanje dinamike Registra in novih sodelavcev predstavljalo izziv.

Več …

fotografija moškega z očali pred računalniškimi strežniki

Moj stalni cilj je: nekaj narediti, nekaj ustvariti

Računalništvo me zanima že od malega. Doma smo imeli tiskarno in okoli leta ’85 so se začeli v naši pisarni pojavljati prvi računalniki. Če se prav spomnim, je bil v naši okolici moj oče prvi, ki je imel pri nas 286-ko, kar je pomenilo Windows 3.0, CorelDraw 2.0 in iglični tiskalnik. To je pritegnilo mojo pozornost in tako sem se že v zgodnjem najstništvu srečal s prvimi tekstovnimi programskimi jeziki – Basicom in Pascalom.

Andrej Bagon, tehnični inženir na Registru .si

Več …

nasmejana rjavolasa ženska pred drevesi

Najbolj pomembno je timsko delo

V programerske vode sem zašla po naključju. Pravzaprav sem, ko sem hodila na splošno gimnazijo, rekla, da se nikoli ne bom vpisala na fakulteto, kjer je veliko matematike in fizike. Pa se je obrnilo čisto drugače.

Klavdija Piskule Smolnikar, razvijalka programske opreme na Registru .si 

Več …