Skoči na vsebino
bela mreža črt na modri podlagi

Ukrepi Registra za varnost in stabilnost .si


Sistem domenskih strežnikov (DNS) je protokol, ki ne skrbi le za prevajanje številčnih naslovov (IP) naprav, povezanih v internet, v prijaznejše domenske naslove, temveč teče tudi v ozadju večine drugih storitev (elektronske pošte, IP telefonije, …).

Register.si upravlja vrhnjo DNS infrastrukturo za .si, zato je dostopnost slovenskega domenskega prostora in torej velik del slovenskega interneta odvisna od nas. To je velika odgovornost, ki se je krepko zavedamo, kar potrjuje tudi več kot 25 let delovanja .si brez omembe vrednega incidenta.

Zanesljivo, stabilno in varno delovanje .si zagotavljamo s številnimi ukrepi, npr:

  • Vse sisteme spremljamo 24 ur dnevno in se na morebitna sporočila o težavah takoj odzovemo.
  • Sistematično skrbimo za informacijsko varnost in usklajujemo dokumentacijo in postopke z zahtevami standarda ISO 27001:2013.
  • Za povečanje stabilnosti servisa in zagotavljanje zadostnih rezervnih kapacitet DNS infrastrukture Register uporablja distribuiran sistem strežnikov, ki ga zagotavlja z anycast storitvijo.
  • Zaposleni se nenehno izobražujemo na področju svoje stroke in informacijske varnosti. Aktivno sodelujemo v mednarodnih strokovnih združenjih (CENTR, ICANN, DNS-OARC, …).
  • Sodelujemo z nacionalnim odzivnim centrom za kibernetsko varnost SI-CERT.
  • Odzivamo se na morebitne zlorabe .si naslovnega prostora za slabonamerne dejavnosti.

Sorodne vsebine

Od vidnega k tipnem- za boljšo dostopnost spletnih strani

Register.si, organizator tekmovanja Netko, se je letos povezal z društvom slepih in slabovidnih Svetloba, z namenom ozaveščanja o pomembnosti prilagoditve spletnih strani za slepe in slabovidne. Skupaj smo ustvarili projekt »Od vidnega k tipnem« in se zavezali, da bomo problematiko dostopnosti spletnih strani naslovili na širšo javnost.

Več …

36. marketinška delavnica CENTR-a v Ljubljani

Konec oktobra je Register .si v Ljubljani gostil sekcijo za marketing pri združenju evropskih registrov – CENTR.

Več …

Znamke, geografske označbe in domene

Znamke, geografske označbe in internetne domene so tri povsem ločene pravice, ki pa se zaradi podobnega načina uporabe na spletu pogosto prepletajo in zato tudi zlahka neupravičeno zamenjujejo. Znamka in geografska označba označujeta izvor blaga oz. storitev ter povezavo med tem blagom/storitvami in določenim ponudnikom, enako funkcijo pa lahko ima tudi domena.

Več …