Skoči na vsebino

Register.si študentom prava o DNS in nezakoniti spletni vsebini


Sodelavka Maša Drofenik se je prejšnji mesec z veseljem odzvala povabilu in za študente tretjega in četrtega letnika Pravne fakultete v Ljubljani pripravila predavanje z naslovom Odstranjevanje nezakonite spletne vsebine: Praksa nacionalnega Registra .si z blokiranjem in pečatenjem domen.

Na predavanju je bodočim pravnikom predstavila osnove delovanja storitve sistema domenskih imen (»DNS«), izpostavila pravne, družbene in tehnične dileme filtriranja interneta, ter predstavila obstoječe zakonodajne rešitve na področju blokiranja dostopa do nezakonite spletne vsebine.

Poznavanje tehnologije je ključno za uspešno regulacijo interneta. Med številnimi spletnimi akterji smo registri nacionalnih vrhnjih domen (.si, .eu, .uk ipd.) tisti ponudnik internetne infrastrukture, ki ne gostimo spletne vsebine, ki jo dajejo na voljo uporabniki naših storitev, niti nismo odgovorni zanjo. Kot take nas je prepoznal tudi evropski zakonodajalec v nedavno sprejetem Aktu o digitalnih storitvah.

Pri obravnavanju nezakonite spletne vsebine se obveznosti različnih spletnih akterjev razlikujejo glede na njihovo vlogo, velikost in vpliv v spletnem ekosistemu. Blokiranje dostopa do spletne vsebine na ravni ponudnika internetnih storitev (ang. ISP) se vse pogosteje obravnava kot učinkovito in poceni sredstvo. Vendar pa ima tudi to mnogokatere pomanjkljivosti in tveganja (PDF dokument), ki se jih pogosto podcenjuje. Zato je pri obravnavanju nezakonite vsebine na ravni DNS potrebna previdnost, saj lahko daljnosežna dejanja ogrozijo celovitost in tehnično stabilnost DNS.

Več o vlogi Registra.si pri odstranjevanju nezakonite vsebine.

Sorodne vsebine

Predavanje na konferenci »Pravo v informacijski družbi« na Pravni fakulteti v Ljubljani

Sodelavki Maša Drofenik in Špela Jamnik sta se z veseljem odzvali vabilu in 28. marca 2024 sodelovali na konferenci »Pravo v informacijski družbi«, ki vsako leto poteka v organizaciji Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Pravne fakultete Univerze v Ljubljani ter Centra za informacijske tehnologije, pravo in etiko.

Več …

Združenje CENTR z novim upravnim odborom

Vodji Registra.si, Barbari Povše, se je iztekel štiriletni mandat na čelu predsednice upravnega odbora združenja evropskih nacionalnih registrov za vrhnje domene- CENTR.

Več …

Prehod na novo Pogodbo o sodelovanju pri registaciji domen

Na Registru .si smo, v sodelovanju z registrarji, uspešno zaključili postopek podpisovanja nove Pogodbe o sodelovanju pri registraciji domen. Z novim razmerjem se bo nadaljevala dosedanja praksa in že uveljavljena razdelitev odgovornosti med Registrom .si in registrarji.

Več …