Skoči na vsebino

Register.si študentom prava o DNS in nezakoniti spletni vsebini


Sodelavka Maša Drofenik se je prejšnji mesec z veseljem odzvala povabilu in za študente tretjega in četrtega letnika Pravne fakultete v Ljubljani pripravila predavanje z naslovom Odstranjevanje nezakonite spletne vsebine: Praksa nacionalnega Registra .si z blokiranjem in pečatenjem domen.

Na predavanju je bodočim pravnikom predstavila osnove delovanja storitve sistema domenskih imen (»DNS«), izpostavila pravne, družbene in tehnične dileme filtriranja interneta, ter predstavila obstoječe zakonodajne rešitve na področju blokiranja dostopa do nezakonite spletne vsebine.

Poznavanje tehnologije je ključno za uspešno regulacijo interneta. Med številnimi spletnimi akterji smo registri nacionalnih vrhnjih domen (.si, .eu, .uk ipd.) tisti ponudnik internetne infrastrukture, ki ne gostimo spletne vsebine, ki jo dajejo na voljo uporabniki naših storitev, niti nismo odgovorni zanjo. Kot take nas je prepoznal tudi evropski zakonodajalec v nedavno sprejetem Aktu o digitalnih storitvah.

Pri obravnavanju nezakonite spletne vsebine se obveznosti različnih spletnih akterjev razlikujejo glede na njihovo vlogo, velikost in vpliv v spletnem ekosistemu. Blokiranje dostopa do spletne vsebine na ravni ponudnika internetnih storitev (ang. ISP) se vse pogosteje obravnava kot učinkovito in poceni sredstvo. Vendar pa ima tudi to mnogokatere pomanjkljivosti in tveganja (PDF dokument), ki se jih pogosto podcenjuje. Zato je pri obravnavanju nezakonite vsebine na ravni DNS potrebna previdnost, saj lahko daljnosežna dejanja ogrozijo celovitost in tehnično stabilnost DNS.

Več o vlogi Registra.si pri odstranjevanju nezakonite vsebine.

Sorodne vsebine

70. generalna skupščina CENTR-a

V Bruslju je ta teden potekala generalna skupščina združenja evropskih nacionalnih registrov za vrhnje domene- CENTR. Zbrane je nagovorila predsednica upravnega odbora in vodja Registra.si, Barbara Povše, ki je razkrila, da bo letošnja nit skupščine pogled v prihodnost.

Več …

Dvig kibernetske varnosti evropskih vrhnjih domen

Skoraj 90 udeležencev se je pod geslom »Dvig kibernetske varnosti evropskih vrhnjih domen« udeležilo prve letne konference na novo ustanovljenega EU TLD ISAC-a (ISAC za evropske vrhnje domene) v Bruslju.

Več …

Register.si uspešno prestal nadzorno presojo po standardu ISO 27001

Da naše aktivnosti na področju informacijske varnosti zagotavljajo najvišji nivo kakovosti, jih nadziramo in preverjamo tudi s pomočjo neodvisnih zunanjih presojevalcev.

Več …