Skoči na vsebino

Register.si študentom prava o DNS in nezakoniti spletni vsebini


Sodelavka Maša Drofenik se je prejšnji mesec z veseljem odzvala povabilu in za študente tretjega in četrtega letnika Pravne fakultete v Ljubljani pripravila predavanje z naslovom Odstranjevanje nezakonite spletne vsebine: Praksa nacionalnega Registra .si z blokiranjem in pečatenjem domen.

Na predavanju je bodočim pravnikom predstavila osnove delovanja storitve sistema domenskih imen (»DNS«), izpostavila pravne, družbene in tehnične dileme filtriranja interneta, ter predstavila obstoječe zakonodajne rešitve na področju blokiranja dostopa do nezakonite spletne vsebine.

Poznavanje tehnologije je ključno za uspešno regulacijo interneta. Med številnimi spletnimi akterji smo registri nacionalnih vrhnjih domen (.si, .eu, .uk ipd.) tisti ponudnik internetne infrastrukture, ki ne gostimo spletne vsebine, ki jo dajejo na voljo uporabniki naših storitev, niti nismo odgovorni zanjo. Kot take nas je prepoznal tudi evropski zakonodajalec v nedavno sprejetem Aktu o digitalnih storitvah.

Pri obravnavanju nezakonite spletne vsebine se obveznosti različnih spletnih akterjev razlikujejo glede na njihovo vlogo, velikost in vpliv v spletnem ekosistemu. Blokiranje dostopa do spletne vsebine na ravni ponudnika internetnih storitev (ang. ISP) se vse pogosteje obravnava kot učinkovito in poceni sredstvo. Vendar pa ima tudi to mnogokatere pomanjkljivosti in tveganja (PDF dokument), ki se jih pogosto podcenjuje. Zato je pri obravnavanju nezakonite vsebine na ravni DNS potrebna previdnost, saj lahko daljnosežna dejanja ogrozijo celovitost in tehnično stabilnost DNS.

Več o vlogi Registra.si pri odstranjevanju nezakonite vsebine.

Sorodne vsebine

Podelili smo nagrade Netko

Skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije smo podelili nagrade Netko 2023. V osmih kategorijah in dvema posebnima nagradama žirije se je v prosoru Edvard zaključilo tekmovanje Netko za najboljše spletne projekte pod domeno .si.

Več …

Kaj dela Register.si?

Zagotavljamo registracije domen pod .si in upravljamo z vrhnjim DNS strežnikom za .si.

Več …

Pogovor z Barbaro Povše v reviji Marketing Magazin

»Če smo včasih poudarjali, da sta svetova dva, fizični in virtualni, danes to več ne drži. Ta svetova sta se prepletla in eden brez drugega ne obstajata. Prisotnost podjetij in znamk ni več vprašanje, temveč dejstvo. To pomeni, da blagovna znamka ali podjetje brez prave domene ne more uspeti,« je za Marketing Magazin povedala Barbara Povše.

Več …