Skoči na vsebino
http :// na modrem ozadju

Je vaša domena pod .si RES vaša?


Na Registru za .si večkrat slišimo tole znano zgodbo: “Dober dan, sem podjetnik Janez. Človek, ki mi je urejal spletno stran, me izsiljuje, saj hoče za podaljšanje domene oderuško plačilo. Kako mi lahko pomagate?”

Kdo bo vpisan kot nosilec domene, gotovo ni eno prioritetnih razmišljanj podjetnika, ki postavlja nov posel. A vendar se po naših izkušnjah prav tu vse prepogosto zatakne. Zgodba gre ponavadi takole: Janez je zagnal nov posel. Kot spreten obrtnik se je poglobil v svojo dejavnost, oglaševanje, razvijanje odnosov s strankami, nabavo materiala, kadrovanje in davčne posebnosti naše države. Hitro je ugotovil, da potrebuje spletno stran, zato jo je dal narediti nekomu »na hitro«. O tem, kdo bo nosilec domene janezovposel.si, se niti nista pogovarjala. Domeno janezevposel.si je tako registriral razvijalec spletne strani. In pri registraciji za podatke nosilca vpisal svoje ime in elektronski naslov.

Minilo je nekaj let, pogodbenik je spletno stran posodabljal, janezovposel.si je lepo cvetel, na spletno strani so dodali še spletno trgovino. Občasno je Janez na strani objavil tudi kakšen blog, ki so ga nato delili prek družabnih omrežij in je prinesel nove stranke. Predvsem pa sta urejena spletna stran in domena .si dodala Janezovemu podjetju odraz zaupanja in lokalnosti, ki je še kako pomemben.

Neprijetno presenečenje

Neko jutro pa je Janeza, čigar podjetje je v letih zraslo na več zaposlenih, računovodkinja obvestila, da njihov e-naslov racunovodstvo@janezovposel.si ne deluje. Enako je veljalo za prodaja@janezovposel.si in druge poslovne e-naslove.

Ko je Janez zjutraj pogledal svojo spletno stran, je ugotovil da – ne dela. Hitro je poklical človeka, ki mu je spletno stran urejal. Ta mu je najprej povedal, da je zašel v finančne težave in da hoče za »podaljšanje domene« tisočaka. V nasprotnem primeru ne bo delala ne Janezova spletna stran, ne njegovi e-naslovi, pa čeprav je spletna stran naložena na Janezov strežnik v njihovem podjetju. Domena nima s tem nič.

Janez je ta dan spoznal, da obstaja nekaj, čemur se reče spletna domena (v tem primeru janezovposel.si), in – da je še kako pomembno, kdo je nosilec te domene.

Takih zgodb ni malo

Janez se je znešel v hudih težavah. Po pomoč se je obrnil tudi na Register za .si. Vendar Register žal ne more razsojati v tovrstnih sporih. Tako Janeza čaka dolga in draga pot uveljavljanja pravice na sodišču.

Takih zgodb v Sloveniji ni malo. Tudi zato opozarjamo, pozivamo in spodbujamo nosilce, registrarje in širšo javnost – vnašajte točne podatke! Če imate z vašim podjetjem in znamko povezano domeno pod .si , poskrbite, da ste nosilec domene vi.

Več o pomembnosti urejenih podatkov o domeni in tem, kako pomembno je, da je nosilec domene pravi, si lahko preberete TULE.

Sorodne vsebine

Kako lahko Register.si pripomore k preprečevanju zlorab domen .si?

Register.si skrbi za stabilno, varno in zanesljivo delovanje nacionalne domene .si. Splošni pogoji za registracijo domen pod .si (SP) določajo, da nosilec ne sme registrirati domene, ki nasprotuje zakonu, javnemu redu in morali.

Več …

Register.si proti zlorabam .si naslovnega prostora

Register.si skrbi za stabilno, varno in zanesljivo delovanje nacionalne domene .si. Kaj v skladu s Splošnimi pogoji za registracijo domen pod .si (SP) lahko in česa ne moremo narediti?

Več …