Skoči na vsebino
Slika računalnika z opozorilom na zaslonu

Kako lahko Register.si pripomore k preprečevanju zlorab domen .si?


Register.si skrbi za stabilno, varno in zanesljivo delovanje nacionalne domene .si. Splošni pogoji za registracijo domen pod .si (SP) določajo, da nosilec ne sme registrirati domene, ki nasprotuje zakonu, javnemu redu in morali.

Razlika med domeno in vsebino na strani pod domeno .si

Register.si skrbi za stabilno, varno in zanesljivo delovanje nacionalne domene .si. Splošni pogoji za registracijo domen pod .si (SP) določajo, da nosilec ne sme registrirati domene, ki nasprotuje zakonu, javnemu redu in morali.

Uporaba domene – npr. kakšne vsebine uporabnik objavi na spletni strani pod to domeno – ni v nikakršni povezavi z dopustnostjo ali zakonitostjo same domene. Domena je dejansko le naslov, na katerem se nahaja neka spletna vsebina. Sama domena je lahko povsem skladna s Splošnimi pogoji (živimo-zdravo.si), medtem ko je vsebina na spletni strani nezakonita (npr. gre za lažno trgovino). Velja tudi obratno: Lahko je domena v nasprotju z zakonom (npr. pobijmo-žide.si), na spletni strani pod to domeno pa so objavljeni kuharski recepti.

Nadzor in presoja zakonitosti vsebin na spletu nista v pristojnosti registra in ne sodi med njegove naloge. Seveda pa si želimo, da se naša nacionalna domena .si ne povezuje s spletnimi zlorabami in nezakonitimi dejavnostmi.

Lažna identiteta nosilcev

Splošni pogoji od nosilca zahtevajo, da so njegovi podatki ves čas točni, popolni in ažurni. Med vsemi registriranimi domenami, ki jih uporabljajo podjetja, javne ustanove in posamezniki, neizogibno najdemo tudi posameznike, ki vidijo samo domeno kot orodje za dosego ciljev, ki niso v skladu z lokalno zakonodajo ali vsesplošno sprejetimi poslovnimi praksami. Razumljivo je, da takrat registranti želijo svojo identiteto zakriti in navedejo lažne podatke.

Register je skozi prakso obravnave tovrstnih primerov ter v tesnem sodelovanju z drugimi evropskimi registri uvedel vrsto postopkov, s katerimi preverjamo podatke nosilcev: ročno preverjanje naključno izbranih nosilcev, strojno preverjanje po ključnih besedah, odzivi na prijave…

Register ne more odstraniti neprimernih ali nezakonitih vsebin na spletu

Če je Register obveščen, da se .si domena uporablja za zlonamerne ali nezakonite dejavnosti, ne more odstraniti problematične vsebine. Vsebino lahko odstrani le ponudnik vsebine ali gostovanja. Register tudi ne more preveriti, ali je vsebina dejansko nezakonita. To lahko ugotovijo le pristojni organi ali sodišče.

Deaktivacija domen na podlagi netočnih podatkov nosilca

Register lahko v primeru obvestila o nepravilnostih v sodelovanju z registrarjem nosilca domene pozove, da popravi ali dopolni podatke ali dokaže, da so podatki pravi. Prevaranti se navadno na poziv ne odzovejo in ne posredujejo dokazil o pravilnosti podatkov. V teh primerih je v skladu s Splošnimi pogoji posledica deaktivacija domene.

Deaktivacija pomeni izbris domenskih strežnikov za to domeno. Brez DNS strežnikov domena ne deluje več: neodsegljiva je spletna stran pod to domeno, prav tako elektronska pošta. Vendar pa deaktivacija ne pomeni, da je domena izbrisana, prav tako ni izbrisana sporna vsebina, ki je dosegljiva preko IP naslova, ali celo na drugem spletnem naslovu, sporna vsebina zgolj ni več dosegljiva pod deaktivirano domeno.

Če močno poenostavimo, lahko izbris domenskih strežnikov primerjamo z odstranitvijo cestnih kažipotov in oznak za nek kraj. Kraj seveda še vedno obstaja, tudi pot še vedno vodi vanj, le potniki ga ne najdejo.

Ena od neželenih uporab domen je gotovo postavitev lažnih spletnih trgovin, ki zavajajo ali goljufajo potrošnike in kršijo predpise glede varovanja blagovnih znamk. Kot ostali nacionalni registri, tudi mi opažamo, da se te pod posameznimi vrhnjimi domenami pojavljajo v valovih.

Tokrat so podjetni “trgovci” skušali izkoristiti epidemijo koronavirusa in povečan obseg spletnega nakupovanja. Tako je bilo pod .si zaradi netočnih podatkov nosilcev v maju 2020 deaktiviranih več kot 100 domen, ki so bile očitno registrirane z namenom postavitve lažnih trgovin.

Sorodne vsebine

Je vaša domena pod .si RES vaša?

Na Registru za .si večkrat slišimo tole znano zgodbo: “Dober dan, sem podjetnik Janez. Človek, ki mi je urejal spletno stran, me izsiljuje, saj hoče za podaljšanje domene oderuško plačilo. Kako mi lahko pomagate?”

Več …

Register.si proti zlorabam .si naslovnega prostora

Register.si skrbi za stabilno, varno in zanesljivo delovanje nacionalne domene .si. Kaj v skladu s Splošnimi pogoji za registracijo domen pod .si (SP) lahko in česa ne moremo narediti?

Več …