Skoči na vsebino
foto posnetek bele računalniške tipkovnice

Register.si proti zlorabam .si naslovnega prostora


Register.si skrbi za stabilno, varno in zanesljivo delovanje nacionalne domene .si. Kaj v skladu s Splošnimi pogoji za registracijo domen pod .si (SP) lahko in česa ne moremo narediti?

Če je Register obveščen, da se .si domena uporablja za zlonamerne dejavnosti, ne more odstraniti problematične vsebine. Vsebino lahko odstrani le ponudnik vsebine ali gostovanja.

Prevaranti skušajo zakriti svojo pravo identiteto, zato so pogosto podatki o nosilcu domene lažni. Register ali registrar v takšnih primerih nosilca lahko pozoveta, da dokaže pravilnost podatkov. Nosilec mora namreč v skladu s SP zagotavljati točne, popolne in ažurne podatke.

Prevaranti se navadno na poziv ne odzovejo in ne posredujejo dokazil o pravilnosti podatkov. V teh primerih lahko Register na podlagi točke 6.5. SP začasno deaktivira domeno. Deaktivacija pomeni izbris domenskih strežnikov za to domeno. Storitve pod to domeno bodo prenehale delovati: elektronska pošta, spletna stran, … To ne pomeni, da je domena izbrisana.

V sodelovanju z registrarjem Gigaspark in Si-certom je Register konec leta 2018 in v začetku leta 2019 na podlagi netočnih podatkov deaktiviral več  kot 300 .si domen, ki so bile registrirane z namenom postavitve lažnih spletnih trgovin.

Sorodne vsebine

Kako lahko Register.si pripomore k preprečevanju zlorab domen .si?

Register.si skrbi za stabilno, varno in zanesljivo delovanje nacionalne domene .si. Splošni pogoji za registracijo domen pod .si (SP) določajo, da nosilec ne sme registrirati domene, ki nasprotuje zakonu, javnemu redu in morali.

Več …

Je vaša domena pod .si RES vaša?

Na Registru za .si večkrat slišimo tole znano zgodbo: “Dober dan, sem podjetnik Janez. Človek, ki mi je urejal spletno stran, me izsiljuje, saj hoče za podaljšanje domene oderuško plačilo. Kako mi lahko pomagate?”

Več …