Skoči na vsebino

Blog

Varno in zanesljivo: Vaje za neprekinjeno poslovanje domene .si

TTX (Tabletop Exercise) je vaja kriznega upravljanja, kjer člani organizacije odigrajo odziv na določen dogodek, incident oz. informacijsko varnostno grožnjo. Gre za način preverjanja in izboljšanja pripravljenosti organizacije na morebitne varnostne incidente.

Več …

Od vidnega k tipnem- za boljšo dostopnost spletnih strani

Register.si, organizator tekmovanja Netko, se je letos povezal z društvom slepih in slabovidnih Svetloba, z namenom ozaveščanja o pomembnosti prilagoditve spletnih strani za slepe in slabovidne. Skupaj smo ustvarili projekt »Od vidnega k tipnem« in se zavezali, da bomo problematiko dostopnosti spletnih strani naslovili na širšo javnost.

Več …

36. marketinška delavnica CENTR-a v Ljubljani

Konec oktobra je Register .si v Ljubljani gostil sekcijo za marketing pri združenju evropskih registrov – CENTR.

Več …

Znamke, geografske označbe in domene

Znamke, geografske označbe in internetne domene so tri povsem ločene pravice, ki pa se zaradi podobnega načina uporabe na spletu pogosto prepletajo in zato tudi zlahka neupravičeno zamenjujejo. Znamka in geografska označba označujeta izvor blaga oz. storitev ter povezavo med tem blagom/storitvami in določenim ponudnikom, enako funkcijo pa lahko ima tudi domena.

Več …

Študije o zlorabah DNS – prikaz resničnega stanja ali pobuda industrije?

Interisle Consulting Group je v juliju 2022 je objavilo svojo letno študijo o razširjenosti phishing napadov. Interisle, zasebno svetovalno podjetje, v katerem delujejo tudi strokovnjaki, ki so bili v preteklosti zaposleni pri organizaciji ICANN, je analiziralo več kot tri milijone poročil o phishingu iz obdobja med 1. majem 2021 in 30. aprilom 2022.

Več …

Klara Herman, komunikacija in stiki z javnostmi

Na oddelek Registra sem prišla ravno konec leta 2020, ko je bila epidemija COVID-19 najbolj v razmahu. Kljub temu, da sem na Arnesu zaposlena že več kot 15 let, mi je prevzem delovnih nalog, spoznavanje dinamike Registra in novih sodelavcev predstavljalo izziv.

Več …

Moj stalni cilj je: nekaj narediti, nekaj ustvariti

Računalništvo me zanima že od malega. Doma smo imeli tiskarno in okoli leta ’85 so se začeli v naši pisarni pojavljati prvi računalniki. Če se prav spomnim, je bil v naši okolici moj oče prvi, ki je imel pri nas 286-ko, kar je pomenilo Windows 3.0, CorelDraw 2.0 in iglični tiskalnik. To je pritegnilo mojo pozornost in tako sem se že v zgodnjem najstništvu srečal s prvimi tekstovnimi programskimi jeziki – Basicom in Pascalom.

Andrej Bagon, tehnični inženir na Registru .si

Več …

Najbolj pomembno je timsko delo

V programerske vode sem zašla po naključju. Pravzaprav sem, ko sem hodila na splošno gimnazijo, rekla, da se nikoli ne bom vpisala na fakulteto, kjer je veliko matematike in fizike. Pa se je obrnilo čisto drugače.

Klavdija Piskule Smolnikar, razvijalka programske opreme na Registru .si 

Več …

“Stvari morajo biti narejene – tu ni prostora za napake”

Po izobrazbi sem matematik. Preden sem začel delati na Arnesu, sem v začetku devetdesetih učil na Srednji šoli za elektroenergetiko. Pa se je nekako izkazalo, da to ni bilo delo, kjer bi se videl na daljši rok.

Več …

Ukrepi Registra za varnost in stabilnost .si

Sistem domenskih strežnikov (DNS) je protokol, ki ne skrbi le za prevajanje številčnih naslovov (IP) naprav, povezanih v internet, v prijaznejše domenske naslove, temveč teče tudi v ozadju večine drugih storitev (elektronske pošte, IP telefonije, …).

Več …